Jeg vil si jeg har vært ganske heldig med huden min oppgjennom. Det har aldri vært no særlig med det ene eller andre. Derimot i mars tok det en helomvending.

Jeg våkna plutselig opp med et ansikt som var rødt, betent og rett og slett vondt. Skjønte ikke blåbæra. Gikk ikke over heller.  Har delt om dette på instagramkontoen min før blant annet i dette innlegget her.

Legen min mente det var rosacea og anbefalte antibiotika. Jeg er ikke så veldig glad i antibiotika. Ble proppa full av det som kid pga. ørebetennelser og stadig halsbetennelser så ble tilslutt resistent mot flere av typene antibiotika også.

Gode tarmbakterier sa du?

Du kan jo tenke deg hvordan det gikk med magen og fordøyelsessystemet mitt etter det. Det var ingen som sa noe om å tilføre gode tarmbakterier på den tida. Og siden da har jeg har slitt med diverse mageproblemer. Så jeg kan ikke si jeg jubler høyt ut når legen anbefaler antibiotika.

Rotårsaken

En annen grunn er jo at antibiotikaen ikke vil jobbe på årssaksnivå. Og for meg er det viktig å finne rotårsak sånn at jeg kan jobbe med å reversere.

Så jeg lot det bare skure å gå jeg da egentlig. Fikk time hos hudlege og de ville heller ikke gi meg biopsi før jeg hadde tatt antibiotika.

All the love

Det som var fint da, det var alle positive tilbakemeldinger fra andre på sosiale medier som syns det var så fint at jeg viste meg uten sminke. Jeg bruker sminke veldig sjelden typ aldri, så for meg var det ikke noe alternativ å bruke det.

Selv om jeg skjønner veldig godt de som gjør det. Det går lett ut over selvfølelsen da man står oppi no sånt no. Men jeg syns det var fint å kunne gjøre andre «voksne»(voksne i gåseøyne for blir jeg noen gang voksen? :O) som hadde utdfordringer med huden bevisst på at det er mange som har de samme utfordringene. Mange står i samme utfordringer med huden, ung eller gammel. Det er like lite morsomt uansett. Men den støtten fra alle dere ga meg en så god følelse, så de smilene du ser på bildene er ekte. Selv om jeg skal ærlig innrømme at det var dager jeg ikke ville vise meg for noen.

Så hva skjedde?

I midten av august ble jeg innlagt på sykehus med hjernehinnebetennelse. Det var virus så fikk ikke antibiotika, men antivirale medisiner. Mens alt dette pågikk klarte ikke kroppen min ta til seg mat. Så jeg måtte få mat intravinøst altså rett i blodet. Magen og tarmen min fikk hvile. I to uker fikk den hvile seg og hele seg selv.

Rosacea og lekk tarm?

Rosacea henger veldig ofte sammen med noe som heter lekk tarm eller leaky gut på engelsk.  Lekk tarm kan du lese mer om her. Legene i Norge er vel kanskje ikke helt med på den ennå, men i USA blant annet er de kommet mye lengre med forskningen.

Uansett. Min teori er da at tarmen min fikk hvile seg så roet jo huden min seg ned med en gang. Det var ganske vilt. Husker ei venninna av meg kommenterte det allerede mens jeg lå på sykehuset at huden min var så fin.

Jeg mener jo at alt henger sammen og at mesteparten av årsaken til mine plager og utfordringer kommer fra ubalanser i tarmen.

Derfor det er så viktig for meg med mat som bygger opp og styrker. Sånn som kraft, kortreist, gressforet, fermentert osv. : )

Det er jo små ting som jeg har endret som for eksempel å bruke copaiba eterisk olje i ansiktsrutinen min som også kan ha vært med på å hjelpe til. Men jeg er sikker i min sak. Da tarmen min fikk hvile så roet det seg.

Hva tenker du, tror du ubalanser i tarmen kan skape hudproblemer?

klem Hege

2 Replies to “La oss snakke hud. Eller rettere sagt hudutfordringer”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *